Altandrømme i København blokeres af lysberegner

Lys og luft til alle. Sådan indledes retningslinjerne for altaner og tagterrasser i København. Retningslinjerne er resultatet af en enig borgerrepræsentation og skulle gøre det lettere for københavnerne at få tilladelse til at realisere deres altandrømme. Reglerne, der trådte i kraft den 1. november sidste år, viste sig at give visse benspænd.

 

Knapt nok plads til en klapstol
I Politiken og Berlingske Business har man kunnet læse, at der med de nye regler fulgte en lysberegner udviklet af kommunens Teknik- og Miljøforvaltning. Lysberegneren gav desværre de altanhungrende københavnere nogle resultater, der betød, at de ville stå tilbage med altaner, hvor der dårligt var plads til en klapstol.

Med den smarte lysberegner kunne beboerne selv beregne, hvor stor en altan måtte være, hvis ikke den skulle skygge for lysindfaldet i andre lejligheder. Men som fremført i Berlingske Business er der en række parametre, den ikke tager hensyn til med det resultat, at altanerne ifølge beregneren ikke må være mere end 0,56 m dybe i gennemsnit. Til sammenligning kan man i Politiken læse, at den gennemsnitlige dybde på de altaner, der blev sat op i 2015, var 1,41 m. Og kun i 3 ud af 72 byggesager tillod lysberegneren altaner på over en meter i dybden.

 

Københavnerne vil have store altaner
Direktør hos MinALTAN, Jonas Juul-Olsen, repræsentant for de tre største altanfirmaer på markedet, udtalte til Berlingske Business: ”Vores kunder er ikke interesserede i så smalle altaner, og derfor sætter de deres altanprojekter i bero.”

De tre altanfirmaer har haft fat i både Københavns Kommune, Københavns Stadsarkitekt og politikere i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune for at gøre opmærksom på problemet med lysberegneren.

ejendomsadministration_vest_administration

 

Indrømmelser giver håb
I Politiken den 19. januar indrømmer Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, at lysberegneren ikke lever op til den politiske beslutning om at skabe flere altaner i København.

I et notat fra forvaltningen til Teknik- og Miljøudvalget siger direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen Torben Gleesborg: ”Det er selvfølgelig uacceptabelt, at vi har fået udviklet en lysberegner, der ikke matcher det politiske ønske om at gøre det nemmere at søge om og få tilladelse til opsætning af altanerne. Problemerne med Lysberegneren burde være fanget i udviklingsfasen og ikke først i forbindelse med sagsbehandlingen.

 

Den 22. februar skal der ligge en løsning
Politiken skriver videre, at der på et møde i Teknik- og Miljøforvaltningen mandag den 18. januar blev besluttet, at forvaltningen den 22. januar skal komme med en løsningsmodel for problemet med lysberegneren, som udvalget skal tage stilling til. Umiddelbart derefter vil verserende sager blive behandlet.

Hos Vest Administrationen krydser vi fingre for, at problemstillingen med lysberegnere bliver løst, så vores københavnske foreninger kan komme i gang med at få deres altandrømme opfyldt. Vi holder selvfølgelig nøje øje med udviklingen.

Her kan du se Københavns Kommunes retningslinjer for altaner og tagterrasser.

Læs de relevante artikler i deres helhed
Politiken
København ændrer altanregler efter kritik af smart lysberegner
Altanfirmaer næsten umuligt at få altner i København efter nye regler

Berlingske Business
Ejendomme: Københavnerne må undvære nye altaner
Kronikker: Arkitektens drøm borgernes mareridt

 

« Tilbage til oversigt

 

Log på ProBo


Klik på linket nedenfor og log på din ejendoms ProBo, hvor du kan hente ejendommens nøgledokumenter m.m.


https://probo.dk/

Hvad leder du efter?


Brug formularen til at finde det du søger i vores mange artikler omkring andelsboliger, ejerboligforeninger og ejendomsadministration: