Ufff…. væggelus!

En morgen vågner du op, fyldt med noget, du tror, er myggestik, bare en tand værre. Et arsenal af myggebekæmpende midler bliver indkøbt. Men lige lidt hjælper det. Hævelser og kløe fortsætter hver morgen. Noget, der til sidst får dig til at søge råd hos din læge eller apoteket. Væggelus hedder plagen. Små ækle kryb har bosat sig i din seng og i væggene og mæsker sig nu i dit blod natten lang.

 

Hvad er væggelus?
Væggelusen (Cimex lectularius) tilhører tægefamilien og har som alle andre tæger en sugesnabel. Den lever af blod, kan blive op til 1 cm lang, er vingeløs og har en nærmest rødbrun farve. Kroppen er meget flad, medmindre den lige har drukket blod. En voksen væggelus er 5-10 minutter om at suge blod. Efter måltidet trækker den snablen til sig og kravler i skjul, og her bliver den siddende i adskillige dage og fordøjer.

Hunnen lægger sine æg på skjulestederne, hvor de klæbes fast til underlaget. Den lægger 4-5 æg om dagen – i alt ca. 200. Antallet afhænger af temperaturen og andre ydre forhold, og ved temperaturer under 10oC lægges ingen æg. Væggelus er lyssky; om dagen sidder de gemt i revner og sprækker, men om aftenen kommer de frem for at opsøge byttet, som de sandsynligvis finder ved at gå efter varmen. De foretrækker menneskeblod, men kan suge på andre dyr som f.eks. kaniner, rotter, mus og fugle. Den voksne væggelus kan klare sig forbløffende længe uden blod, ved stuetemperatur et par måneder, længst – ca. et år – ved en temperatur på 13 C.

Der er stor forskel på menneskers følsomhed over for væggelusebid, nogle generes overhovedet ikke, mens biddene hos andre svulmer voldsomt op. Biddene kendes lettest fra loppestik på deres placering. Lopper bider gerne på kroppen under stramtsiddende beklædning, mens væggelus næsten altid vælger at bore snablen i utildækkede hudpartier, hænder, arme, hals, fødder, populært sagt alt, hvad der stikker uden for dynen.

 

Hvordan er de kommet ind i min seng?
Ofte er de kommet med dig hjem i kufferten, fordi du har overnattet på steder, hvor de var. Har du mistanke om, at du har overnattet et sted, hvor der kan have været væggelus, er det en god idé at gennemgå din bagage. Tøj og andet, som kan tåle det, vaskes i vaskemaskine eller fryses ned til – 18 C i et par døgn. Ting, der ikke tåler vask eller nedfrysning, undersøges nøje, og kufferter, tasker o.lign. kan eventuelt sprøjtes med et insektmiddel mod krybende og kravlende insekter. De kan dog også i visse tilfælde selv vandre fra lejlighed til lejlighed langs rør m.m..

 

Hvordan skal de bekæmpes?
Konstaterer du væggelus, anbefaler vi derfor, at du straks tager fat i jeres bestyrelse og/eller tager kontakt til en professionel skadesdyrsbekæmper. Kendskab til dyrenes vaner og tilholdssteder er en forudsætning for et hurtigt og effektivt resultat, og ved forkert eller utilstrækkelig behandling risikerer du, at væggelusene blot jages væk, og dermed øges risikoen for, at de spredes til andre lejligheder eller rum. Hvis du straks orienterer bestyrelsen om væggelus i din lejlighed, så skal du ikke selv betale for udgifterne til at få dem fjernet.

 

Ønsker du at gå mere i dybden
Kilder:
Aarhus Universitet Institut for Agroøkologi: Væggelus
Bolius: Sådan undgår du væggelus

 

Behov for hjælp og sparring
Du er altid velkommen til at kontakte jeres ejendomsadministrator, hvis du har brug for yderligere uddybning. Oversigt over medarbejdere.

 

« Tilbage til oversigt

Log på ProBo


Klik på linket nedenfor og log på din ejendoms ProBo, hvor du kan hente ejendommens nøgledokumenter m.m.


https://probo.dk/

Hvad leder du efter?


Brug formularen til at finde det du søger i vores mange artikler omkring andelsboliger, ejerboligforeninger og ejendomsadministration: