Vejen til et godt naboskab!

Dialog = Godt naboskab

Den eneste vej frem til et godt naboskab er dialog, mener naboforsker og lektor i sociologi ved Aalborg Universitet Anja Jørgensen. ”Det handler i bund og grund om, at vi gerne vil have, at vores nære og seminære relationer fungerer for os. For når de ikke gør det, er det enormt belastende, for det er et problem, man konstant bliver gjort opmærksom på,” siger hun til Kristeligt Dagblad. Men man skal også være tålmodig, især når man bor tæt hinanden,” påpeger hun.

Hvad kan du selv bidrage med til et godt naboskab?

I Vest Administrationen har vi samlet en række gode råd, der kan være med til at dæmme op for konflikter i jeres forening:

– Hjælp din nabo i hverdagen.
– Hils altid på din nabo, når du møder ham eller hende.
– Gå til din nabo med det samme.
– Byd din nabo velkommen.
– Tilkendegiv, at du ønsker et godt naboskab, uden at være anmassende.
– Gå ind i fællesskabet.
– Fortæl dine naboer om dine planer med ombygning, fødselsdagsfest m.m.
– Vis hensyn, larm ikke for meget.
– Sæt dig i naboens sted.
– Tilbyd din hjælp.
– Vær venlig og åben overfor dialog.

Udarbejd eventuelt et kodeks i foreningen for et godt naboskab. For eksempel for, hvordan I byder nye medlemmer i jeres forening velkommen. Lav nogle fællesaktiviteter – fælles havedage, loppemarked, fællesspisning, juletræstænding med gløgg, sommerfest eller…

Antropologens og konfliktmæglerens råd til et godt naboskab

Antropolog og konfliktmægler Anne-Marie Christensen, der har skrevet bogen ”Nabokonflikt – løs den selv,” giver følgende råd: ”Når vreden bobler i årerne, er det bedst at vente med at reagere. Tag en puster, sov på det – og snak måske med venner eller familie om situationen, før du reagerer. Husk også at lytte til det, din nabo fortæller, og se, om du ikke kan imødekomme nogle af naboens behov og ønsker. Nysgerrighed i forhold til din nabo og omtanke, for hvordan du selv præsenterer din utilfredshed, kan mange gange være nok til helt at undgå, at konflikten opstår.”

10 gode råd, når nabo konflikten truer

I sin bog nævner hun ti typiske vaner, der gør, at konflikter mellem naboer eskalerer og giver gode råd til, hvordan du undgår dem. Essensen af hendes råd får du her:

1. Undgå at presse ting igennem med det samme. Er du ny i opgangen, så stik fingeren i jorden og fokuser på fællesskabet, inden du holder en indflytterfest.
2. Kommuniker klart og direkte. Tal med din nabo ansigt til ansigt, inden du bliver for vred.
3. Undgå at bagtale og hænge din nabo ud. Læg i stedet en plan for, hvordan I finder en fælles løsning.
4. Tag imod din nabos invitation til at finde en løsning. Hvis du er så heldig, at din nabo inviterer dig til en samtale, så tak ja.
5. Undgå at true med paragraffer og instanser. Få din vrede ud på anden måde, vær den ”store” og ret op, hvis du har lavet en fejl. I er trods alt naboer.
6. Overvej om det er en nabostrid værd, selvom du har retten på din side. Find hellere en anden løsning.
7. Undgå at miste besindelsen. Det kan forskrække og provokere din nabo, der kan miste troen på, at du er i stand til at løse konflikten stille og roligt. Tag det hellere i opløbet.

Før du klager

8. Før du klager til instanser. Overvej, hvorvidt en instans’ afgørelse vil få hverdagen til at glide bedre.
9. Kaster du dig over lovgivning og regler, så husk at se sagen fra begge sider. Ofte har vi en tendens til at læse dem, så de er i vores egen favør.
10. Brug ikke ufine metoder. Brug af ufine metoder er ofte tegn på, at en konflikt har stået på længe. Tag i stedet et par skridt tilbage i konflikten og hav tillid til, at I kan løse den.

Fortæl os din gode historie

Skriv til os, hvis du har en god historie fra jeres forening, der har været med til at skabe et godt naboskab. Vores nyhedsskribent vil så tage fat i dig og bringe historien i et af vores næste nyhedsbreve.

Læs mere om vejen til et godt naboskab

Idényt: Få et godt naboskab
TV2: 10 ting, der får nabokonflikten til at eksplodere. Sådan undgår du det
Bolius: Naboer er det værste danskerne ved
Kristeligt fagblad: Hvad kan man forlange af sin nabo

Behov for vejledning
Du er altid velkommen til at kontakte jeres ejendomsadministrator, hvis du har brug for råd og vejledning.

Oversigt over medarbejdere.

« Tilbage til oversigt

Log på ProBo


Klik på linket nedenfor og log på din ejendoms ProBo, hvor du kan hente ejendommens nøgledokumenter m.m.


https://probo.dk/

Hvad leder du efter?


Brug formularen til at finde det du søger i vores mange artikler omkring andelsboliger, ejerboligforeninger og ejendomsadministration: