Undgå møl i tøj og møbler

Møl i møbler

Sommervarmen er over os. Og hvis ikke du allerede har pakket vintertøjet væk, er du måske på vej til det. Mange har oplevet huller i tøjet – især uldtøjet – og små gråbrune flyvende insekter, når tøjet pakkes ud igen. Møl! Men de små tøjædende insekter sidder ikke kun i tøjet, de kan også sidde i møbler, og hvad værre er, de kan sprede sig fra lejlighed til lejlighed gennem rør og opgange.

Det er møllenes larver, der laver hullerne i dit tøj, og de lever i fx tøj og pelsværk, der ikke bruges så tit, i møbelbetræk og i uldtæpper og under reoler, skabe og sofaer. Selvom det er larverne, der laver ravagen, bør du også sætte ind med bekæmpelse af de voksne møl for at forhindre, at de formerer sig og spreder sig. Udover de flyvende møl, vil du også ofte kunne se larverne, deres spind, larvehylstre og ekskrementer.

Sådan opstår skaden med møl i tøj og møbler

I tæpper eller pelsværk bider larverne hårene over ved roden, og du opdager først skaden, når store totter er blevet løse. I uldtøjet gnaver larverne også trådene over, så der bliver huller. Møbelbetræk angribes for det meste fra indersiden, og det, du kan se, er, at enkelte tråde i betrækket brister.

Der er en række ting, du selv kan gøre for at forebygge og bekæmpe møl. Men inden du giver dig i kast med at bekæmpe møllene, er det altid en god idé at rådføre dig med en skadedyrsbekæmper.

Bekæmpelse af møl i tøj

• Vask i vaskemaskine og efterfølgende tørring vil slå møl, larver og æg ihjel
• Kemisk rensning på renseri vil også sikre, at f.eks. pelse eller tæpper er mølfri
• I fryseren ved -18°C vil alle stadier af møllene være døde efter 2-3 døgn

Det anbefales, at du ikke bruger insektmidler direkte på tøj.

Bekæmpelse i skabe og skuffer

• Støvsug grundigt og behandl eventuelt med et flydende mølmiddel
• Larverne kan have gemt sig i sprækkerne i skabet, i skuffen og ved loftet eller i æsker, poser og lignende, der opbevarer det mølangrebne. Undersøg derfor stederne nøje og behandl dem med et mølmiddel.

Bekæmpelse af gulvtæpper og møbler

• Rengør grundigt med støvsugning. Bank eventuelt med tæppebanker udenfor.
• Behandl med flydende mølmiddel efter grundig rengøring med støvsugning og/eller tæppebankning.

• Sæt møbler ud i frostvejr. Fryser det mindst -10°C udenfor, kan du stille møbler og hænge tæpper udenfor om natten og tage dem ind igen i varmen om dagen. Gør dette et par dage i træk. Møllene kan godt tåle kuldegraderne i et stykke tid, men vekslen mellem kulde og varme dræber dem.

Sådan undgår du møl

• Pak dit tøj ind i lufttætte plastbeholdere elle plastposer. Sørg for, at tøjet er mølfrit, inden du pakker det væk.
• Hold tøjet rent i skabet. Møl foretrækker snavset tøj
• Limfælder. Opsæt limfælder, dér hvor du har observeret møl

Levende møl, der flyver rundt, kan du bekæmpe med en almindelig fluesmækker eller insektspray til brug mod flyvende insekter.

Gå i dybden med artikler om møl i tøj og møbler

Århus universitet – Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet: Møl i textiler

« Tilbage til oversigt

Log på ProBo


Klik på linket nedenfor og log på din ejendoms ProBo, hvor du kan hente ejendommens nøgledokumenter m.m.


https://probo.dk/

Hvad leder du efter?


Brug formularen til at finde det du søger i vores mange artikler omkring andelsboliger, ejerboligforeninger og ejendomsadministration: