Hurtigt overblik over reglerne om energimærkning

Få et hurtigt overblik over reglerne om energimærker

Regler om energimærkning

Energimærkning, det giver ofte hovedbrud for en bestyrelse, når det kommer til reglerne om ejendommens energimærke. I etageejendomme er det foreningen, som skal lave energimærkning, mens det i de foreninger, som defineres som tæt/lav bebyggelse (oftest foreninger som rækkehuse mv.), er de enkelte ‘husejere’, som står for energimærket.
I langt de fleste ejendomme er det således foreningen, der står for energimærket.
Når boligforeningen skal energimærkes, omfatter det bl.a. besøg fra en energikonsulent fra et certificeret energimærkningsfirma, som vurderer ejendommens energitilstand og placerer ejendommen på energiskalaen, hvorefter I får jeres energimærke.

Ejendommen vil blive placeret på skala fra A2020, A2015, A2010, B, C til G, hvor A2020 udtrykker høj energieffektivitet og G lav effektivitet.

Derudover får I noteret i energirapporten, mulighederne for hvor der kan spares på energien i ejendommen. Disse muligheder kan både spare boligforeningen for en masse penge samt forbedre indeklimaet med mindre træk og fodkulde.

Energimærkning i boligforeninger er lovpligtig

Det er lovpligtigt at fremlægge energimærkning, når en andelbolig eller ejerlejlighed skal sælges. Det er derfor ejer- eller andelsboligforeningens ansvar at have fået udarbejdet en energirapport, som sælger kan benytte ved salg eller overdragelse.

En energimærkning er som udgangspunkt gyldig i ti år. Bliver en lejlighed solgt inden for den 10 årige periode, kan den samme energimærkning benyttes igen.

Energimærkningens betydning ved salg

Energimærkningen giver et overblik over, hvor dyr en bolig vil være i varme og el. Besparelsesforslagene viser, hvilke energimæssige forbedringer det kan betale sig at investere i. Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut kan man i gennemsnit spare 25-30% på el- og varmeregningen i almindelige danske huse. Mest sparer man ved fx at udskifte vinduerne eller ved at efterisolere.

Øvrige artikler om energimærkning

Læs mere om reglerne for energimærke her, herunder hvor lang tid et energimærke gælder.

Læs mere om reglerne for energimærker i de forskellige ejendomstyper her.

Husk at du altid kan se din forenings energimærke på jeres foreningshjemmeside her hos Vest Administrationen.

 

« Tilbage til oversigt

Log på ProBo


Klik på linket nedenfor og log på din ejendoms ProBo, hvor du kan hente ejendommens nøgledokumenter m.m.


https://probo.dk/

Hvad leder du efter?


Brug formularen til at finde det du søger i vores mange artikler omkring andelsboliger, ejerboligforeninger og ejendomsadministration: