Gør det svært for tyven – mærk dine ting

 

Gør det svært for tyven at omsætte dine ting. Ved at mærke dine værdigenstande bliver de genkendelige og dermed svære at sælge. Mærkningen gør det samtidig lettere for politiet at finde de rette ejere. Der findes forskellige mærkningsmetoder – vælg den, der passer dig bedst.

Operation Mærkning

En af de mest kendte ordninger er Operation Mærkning. Ordningen er et gratis tilbud udviklet af Det Kriminalpræventive Råd og går ud på, at du mærker dine ejendele på en måde, så de bliver værdiløse for en indbrudstyv. Du skal selvfølgelig ikke mærke dine ejendele, så de taber værdi for dig, men jo tydeligere mærkningen er, jo mindre værdi har de for en indbrudstyv.

Du kan hos dit lokale politi gratis låne en kuffert med mærkningsværktøj. Kufferten indeholder pen, skabelon med tal og bogstaver, samt klistermærker til boligens vinduer og døre. Operation mærkning er en usynlig løsning, der ikke kan ses med det blotte øje. Med pen og skabelon, kan du pænt mærke billeder, computere, fjernsynskærme uden at gøre skade på dine ejendele. Du skal ikke mærke alt, men det, der har en speciel eller høj økonomisk værdi for dig. Mærker du unødvendigt alt, kan det blive svært at sælge videre, selv for dig som den rette ejer. Du bør derfor mærke med omtanke!

 

Indgravering

I kufferten ligger der også udstyr og vejledning, til hvordan du kan indgravere dit personlige mærke i dine ting.

 

DNA-mærkning

Et nyere alternativ er mærkning med kunstig DNA, som kan bruges til meget små effekter. Du smører en usynlig væske på, som indeholder nogle mikroskopiske elementer med en unik talkode, der via producentens kunderegister henviser til dig. Når politiet lyser på den stjålne ting med ultraviolet lys, bliver den før usynlige væske kraftigt lilla, og de små elementer med koden bliver til at aflæse med særligt udstyr. Man kalder koden for DNA, fordi den ligesom vores biologiske DNA er enestående. Det har intet med dine eller andres gener at gøre.

 

Fotografer dine ting

Uanset om dine værdigenstande er mærkede eller ej, er det godt at have fotografier af dem, der viser serienummer eller andre særlige kendetegn. Hvis de bliver stålet, vil de være nemmere at efterlyse – og sætte i forbindelse med dig, hvis de dukker op igen. Med fotografierne i hånden kan du også nemt bevise, at effekterne er dine, hvis nogen skulle være i tvivl.

 

Kilder:
Det Kriminalpræventive Råd www.dkr.dk
Indbrudsguiden: Operation Mærkning – det usynlige våben http://indbrudsguide.dk/operation-maerkning-det-usynlige-vaaben/
Dit indbo http://www.ditindbo.dk/

 

« Tilbage til oversigt.

Log på ProBo


Klik på linket nedenfor og log på din ejendoms ProBo, hvor du kan hente ejendommens nøgledokumenter m.m.


https://probo.dk/

Hvad leder du efter?


Brug formularen til at finde det du søger i vores mange artikler omkring andelsboliger, ejerboligforeninger og ejendomsadministration: