Hvordan undgår man dug på vinduerne?

 

Vi kan selv gøre rigtig meget for, at minimere dug og kondens, som i værste tilfælde kan medføre råd og skimmelsvamp.

Vi oplever typisk dug og kondens på vinduerne og særligt om morgenen. Men dug og kondens kan også sidde på vægge og lofter – dette ser vi dog ikke lige så tydeligt, da det er sværere at se på disse overflader.

Dug opstår når varm luft med relativ høj luftfugtighed møder kold luft – det kan eksempelvis være en kold rude. Her nedkøles luften og dette medfører dug og kondens.
Når mange mennesker er samlet i et opvarmet rum, og det er koldt udenfor, dannes der nemt kondens. Desuden dannes der nemt dug i natte- og morgentimerne, specielt i april og september.

Du kan reducere dug og kondens på flere måder:

  • Udluftning – og det kan ikke siges nok, hvor vigtigt udluftning er for dit indeklima. Anbefalingen lyder; udluftning 3-5 gange dagligt i mellem 5-10 minutter.
  • Når du oplever dug og kondens på vinduerne, er det vigtigt at få tørt det væk med en klud, så det ikke får lov at sætte sig i lister og vægge, hvilket i sidste ende vil danne råd og svamp.
  • Når du har været i bad er det vigtigt at få luftet godt ud, så badeværelset ikke får lov at stå vådt og fugtigt hele dagen. Har du et vindue på badeværelse, skal du sørge for at åbne det i 5-10 minutter efter badet. Har du ikke et vindue, så sørg for at åbne døren og åben vinduerne i de rum, som støder op til bade værelset i mindst 10 minutter.
  • Det er også vigtigt at du benytter dig af emhætten, når du laver mad. Madlavning, og især bagning, kogning og stegning, er blandt de største syndere til et dårligt indeklima. Lad emhætten stå tændt mindst 10 minutter efter, du er færdig, så den varme fugtige luft ikke sætter sig i boligen.

 

Kilde: Bolius

 

« Tilbage til oversigt.

Log på ProBo


Klik på linket nedenfor og log på din ejendoms ProBo, hvor du kan hente ejendommens nøgledokumenter m.m.


https://probo.dk/

Hvad leder du efter?


Brug formularen til at finde det du søger i vores mange artikler omkring andelsboliger, ejerboligforeninger og ejendomsadministration: