BLIV KLOGERE ARTIKLER & TIPS

Dom: Andelsboligforening Duegården får lov til at gå konkurs


AF Timmy Lund , ADM. Administrationschef
Den gældsplagede andelsboligforening fik, onsdag den 11. maj, medhold i Højesteret til at gå konkurs og vandt dermed over Nykredit.

Content for pages

DOM I SAGEN OM ANDELSBOLIFORENINGEN DUEGÅRDEN

Den gældsplagede andelsboligforening fik, onsdag den 11. maj, medhold i Højesteret til at gå konkurs og vandt dermed over Nykredit. “Men det kan betyde dårligere lånevilkår,” udtaler Jan Hansen, direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) til Politiken.

Højesteret har afgjort, at andelsboligforeningen Duegården på Frederiksberg får lov til at gå konkurs. Dermed omgør Højesteret kendelsen fra Østre Landsret og afslutter flere års slagsmål mellem foreningen og Nykredit.

POLITIKEN SKREV ONSDAG DEN 11. MAJ 2016

”Det er fantastisk for beboerne, at der nu sættes punktum. Men nu kommer der et nyt forløb, der også vil give udfordringer,” siger Jan Hansen, direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

Duegården har siden stiftelsen i 2007 kæmpet med økonomiske problemer og besluttede i 2013 at søge konkurs. På det tidspunkt skyldte foreningen Nykredit mere, end ejendommen var værd.

BEBOERE BLIVER LEJERE I ANDELSBOLIGFORENINGEN DUEGÅRDEN

Nykredit har hele tiden modsat sig konkurs, fordi det vil frigøre andelshaverne for ansvar for en gæld på omkring en halv milliard kroner.

Med afgørelsen kan de 123 andelshavere i Duegården se frem til at blive boende i deres lejligheder, nu som lejere og til en månedlig husleje, der er det halve af, hvad de hidtil har betalt.

Ejendommen på Frederiksberg blev købt i 2007 for 350 millioner kroner, og budgettet for den nystiftede andelsboligforening var lagt an på, at lejerne skulle blive til andelshavere – hvilket en tredjedel ikke blev.
Samtidig var ejendommen finansieret med trappelån og en renteswap, der har gjort gælden – og dermed boligafgiften – større og større. Det har gjort fremtiden særdeles usikker især for de mange pensionister, der bor i Duegården.

STØTTETILBUD UDEN BETYDNING

Højesteret lægger i sin kendelse vægt på, at andelsboligforeningen opfylder betingelsen om, at en skyldner skal være insolvent for at blive erklæret konkurs. Dermed har retten ikke tillagt det betydning, at Nykredit undervejs – for at holde liv i foreningen – har givet tilsagn om økonomisk støtte til driften af Duegården. Et tilbud, som foreningen ikke har accepteret.

I Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation ser direktør Jan Hansen dog også en bagside af Duegårdens ret til at gå konkurs og sende gælden tilbage til Nykredit. ”Vi frygter, at realkreditinstitutterne nu vil skærpe vilkårene og gøre det sværere og dyrere for andelsboligforeninger at låne penge,” siger han.

GÆLDER DET NYKREDIT ELLER HELE BRANCHEN?

”Alle realkreditinstitutterne vil tage den her afgørelse ad notam. Derfor vil vi nu gå i dialog med dem for at finde en løsning,” siger Jan Hansen til Politiken.

LÆS MERE OM AFGØRELSER I KONKURSSAGER I ANDELSBOLIGFORENINGER

Højesteret – afgørelser
Politiken: Dom: Andelsboligforeningen duegården for lov at gå konkurs.
Politiken: Sejr til andelsboligforening kan ramme andre foreninger på pengepungen
Politiken: Når andelshavere vinder jubler de stille

 

Kontakt jeres ejendomsadministrator

Har du spørgsmål vedr. jura i boligforeninger? Kontakt administrationschef Timmy Lund på tlf. 3328 0227 eller email tlu@vestadm.com

 

EJENDOMS- ADMINISTRATION

Leder du efter en professionel ejendomsadministrator? Vi har mere end 30 års erfaring med ejendomsadministration og byggestyring for andels- og ejerboligforeninger og gårdlaug.

KONTAKT OS

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os. Udfyld formularen og vores venlige og dygtige reception hjælper dig.

HOLD DIG OPDATERET

Her har du muligheden for at få værdifuld viden om ejendomsadministration af andels- og ejerboligforeninger. Vi vil hellere levere kvalitet end kvantitet til dig, så forvent ikke mere end 1-2 informationsemails om måneden.