BLIV KLOGERE ARTIKLER & TIPS

Ny andelsboligaftale


AF Timmy Lund , ADM. Administrationschef, Advokat
Ny andelsboligaftale. Er det så tid til panik? nej slet ikke.

Ny andelsboligaftale

Ny andelsboligaftale. Er det så tid til panik? nej slet ikke.

I går den 27. november 2017 blev der indgået en bred politisk aftale omkring andelsboliger. Den forventes at træde i kraft 1. juli 2018.

Se pressemeddelelsen fra Erhvervsministeriet her

Nederst i pressemeddelelsen er der links til den nye andelboligaftale og til et faktaark omkring aftalen.

Der er 16 punkter i aftalen. Den har taget udgangspunkt i en ekspertgruppes 13 anbefallinger, og så er der lagt lidt ekstra til, nu når andelsboligområdet alligevel er åbnet op.

Det er særligt ’det ekstra’, som har betydning for jer som andelshavere i en eksisterende andelsboligforening.

Som altid har sådanne tiltag allerede givet anledning til misforståelser.

Hvad går aftalen så ud på? Er der tid til panik?
Den er delt op på to forskellige situationer og vedrører hovedsageligt stiftelse af andelsboliger.

Stiftelsessituationerne vil vi ikke nærmere komme ind på her, da det er et kapitel for sig. Kort sagt er det i begrænset omfang fornuftige tiltag, som desværre bare skulle være indført for 20 år siden. Udfra devisen, at det er bedre end ingenting, kommer de nu til at gælde fremadrettet.

For dig som bor i en eksisterende andelsbolig kommer aftalen til at betyde følgende:

  • Det bliver et krav, at jeres forenings nøgletal (det som vi i dag kalder Nøgletalsskema, bilag 1) bliver en del af jeres generalforsamling. Erhvervsministeriet kommer med et standadiseret bilag, som kan anvendes. For jer som holder generalforsamlinger i foråret, vil det så være i 2019, at I skal bruge det (medmindre aftalen træder i kraft tidligere).
  • Valuarvurderinger bliver mere standardiserede, og den nye opdaterede 2018 vejledning fra Dansk Ejendomsmæglerforening bliver nu gjort til en bekendtgørelse. Kort sagt betyder det, at alle valuarer skal rette sig efter den, uanset om de er medlemmer af Dansk Ejendomsmæglerforening eller ej. Det har I givet vis allerede set noget om i DR nyhederne i går. For de foreninger, som har meget høje vurderinger og meget lave vurderinger, kan det få betydning. Vi ved det ikke, for begge parter mener, at deres vurderinger er de rigtige. Denne del af aftalen skal evalueres i 2020.Bemærk: aftalen får ikke betydning for forårets valuarvurderinger (dvs. før lovens ikrafttræden).
  • Ang. salg af andelslejligheder/-boliger er der også sket lidt ændringer, og her er opstået den største misforståelse:
  • NEJ, det er ikke et krav, at købere skal lægge 5% af købesummen for en andelslejlighed/-bolig. Det gælder kun ved stiftelse af andelsboligforeninger.
  • Der står dog et krav om egenfinansiering i aftalen, men der er endnu ikke sat procentsats på. Indtil videre kender vi ikke den procentsats, som der kommer. Det kan udmærket være 5 procent, men vi ved det ikke endnu.
  • Også i relation til salg sker der en yderligere ændring, da forældelsen af overprissager (fx penge under bordet eller for dyre forbedringer mv.) udvides til 3 år. Det er 6 måneder i dag og mange købere har brændt fingrene på denne regel..

Når lovforslaget kommer i foråret, kommer vi helt sikkert med nyt herom.

Kontakt jeres ejendomsadministrator

Har du spørgsmål vedr. Andelsboligaftale? Kontakt administrationschef, Timmy Lund på tlu@vestadm.com

 

EJENDOMS- ADMINISTRATION

Leder du efter en professionel ejendomsadministrator? Vi har mere end 30 års erfaring med ejendomsadministration og byggestyring for andels- og ejerboligforeninger og gårdlaug.

KONTAKT OS

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os. Udfyld formularen og vores venlige og dygtige reception hjælper dig.

HOLD DIG OPDATERET

Her har du muligheden for at få værdifuld viden om ejendomsadministration af andels- og ejerboligforeninger. Vi vil hellere levere kvalitet end kvantitet til dig, så forvent ikke mere end 1-2 informationsemails om måneden.