BLIV KLOGERE ARTIKLER & TIPS

ANDELSBOLIGER MÅ VENTE TIL 2020 MED NYE OFFENTLIGE VURDERINGER


AF Jakob Hallas-Møller , ADM. Ejendomsadministrator HD (R)
De nye offentlige vurderinger udskydes, hvad betyder det for jeres forening?

Content for pages

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har besluttet også at udskyde de nye offentlige vurderinger af erhvervsejendomme. Andelsboliger og almene boliger får derfor først en ny vurdering i 2020. Regeringens beslutning om at udskyde det nye ejendomsvurderingssystem endnu et år rammer også erhvervsejendomme, almene boliger og andelsboliger.

Det oplyser Skatteministeriet til Altinget. Erhvervsejendomme, som også dækker andelsboliger, vurderes forskudt i forhold til ejerboliger. Derfor er planen nu, at de nye offentlige vurderinger skal udarbejdes i 2019 og sendes ud i 2020.

I artiklen fra Altinget kan man læse, at Andelsboligernes Fællesrepræsentations direktør, Jan Hansen, stiller sig uforstående overfor beslutningen om at udskyde vurderingen yderligere. Han peger på, at begrundelsen for den overordnede udskydelse – problemer med for høje vurderinger, der vil ramme ind i regeringens skatteloft – ikke berører andelsboligerne.

 

Andelsforeninger får flere udgifter

Den offentlige ejendomsvurdering bliver af andelsboligforeninger brugt som udgangspunkt for at fastsætte de salgspriser, andelsboligerne sælges til. Alternativet er at bruge en privat valuar (en særligt uddannet ejendomsmægler), der værdisætter ejendommen. ”Konsekvensen vil være, at et stigende antal foreninger vil føle sig presset til at bruge en valuar. Det vil sige, at foreningen får yderligere udgifter på 10.000-20.000 kroner om året,” siger Jan Hansen til Altinget.

 

Stigning på 79 % i efterspørgslen på valuarvurderinger

På Andelsportalen.dk kan man læse, at de i år har haft en stigning på 79 % i efterspørgslen på valuarvurderinger som følge af udskydelsen. Mange andelsboligforeninger vil gerne have et mere retvisende billede af, hvad deres ejendom er værd. Renovering har for eksempel betydning for ejendommens samlede værdi og dermed også for prisen på den enkelte andelsbolig. Derfor kan det være nødvendigt med en ny vurdering af ejendommen.

 

Sagen om ejendomsvurderingerne

Det hele startede tilbage i 2013, hvor Rigsrevisionen kritiserede Skats ejendomsvurderinger for at være fejlbehæftede. Man valgte derfor at fastfryse ejendomsvurderingerne, indtil et nyt og bedre vurderingssystem var udviklet. Det nye vurderingssystem og dermed de nye offentlige vurderinger er i flere omgange blevet udskudt. Planen med det nye system var, at det skulle være baseret på faktiske, historiske handelspriser i ejendommens område.

Det er for nyligt blevet fremlagt, hvordan et nyt ejendomsvurderingssystem vil betyde højere ejendomsvurderinger og dermed højere indtægter i statskassen i form af ejendomsværdiskat, hvilket er i strid med regeringens politik om skattestop. Netop den bekymring har fået skatteminister Karsten Lauritzen (V) til endnu engang at sætte bremseklodserne i overfor det nye vurderingssystem.

 

Ønsker du at gå mere i dybden

Kilder:
Altinget: Andele og lejere må vente til 2020 på nye vurderinger
Bolius: Skattestop udskyder ejendomsvurderinger til 2019
Andelsportal: Ejendomsvurderinger udskydes endnu engang
Ekstrabladet: Skattestop udskyder ejendomsvurderinger til 2019

 

Behov for hjælp og sparring

Har du spørgsmål vedr. Offentlige vurdering? Kontakt ejendomsadministrator Jakob Hallas-Møller på tlf. 3328 0554 eller email jhm@vestadm.com

EJENDOMS- ADMINISTRATION

Leder du efter en professionel ejendomsadministrator? Vi har mere end 30 års erfaring med ejendomsadministration og byggestyring for andels- og ejerboligforeninger og gårdlaug.

KONTAKT OS

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os. Udfyld formularen og vores venlige og dygtige reception hjælper dig.

HOLD DIG OPDATERET

Her har du muligheden for at få værdifuld viden om ejendomsadministration af andels- og ejerboligforeninger. Vi vil hellere levere kvalitet end kvantitet til dig, så forvent ikke mere end 1-2 informationsemails om måneden.