BLIV KLOGERE ARTIKLER & TIPS

Ny analyse fra Realkredit Danmark: Fornuftig belåning i Andelsboligforeninger


AF Ole Mortensen , ADM. Ejendomsadministrator
Realkredit Danmark har analyseret belåningen i deres 2.768 andelsboligforeninger. Deres konklusion er, at det ser fornuftigt ud

Ny analyse fra Realkredit Danmark: Fornuftig belåning i Andelsboligforeninger

Realkredit Danmark har analyseret belåningen i deres 2.768 andelsboligforeninger. Deres konklusion er, at det ser fornuftigt ud. Baggrunden for analysen er, at der de seneste år i medierne har været skrevet en del om gældstyngede andelsboligforeninger.

Kendetegnende for andelsboligforeninger er lave belåninger og høj grad af afdragsbetaling

Realkredit Danmark har udover belåningen også set på, om andelsforeningerne har været gode til at udnytte de senest års lave renter til at optage tillægslån til for eksempel nyt tag eller lignende samt, hvordan afdragsprofilen hænger sammen med belåningsgraden.

Hovedkonklusionerne er:

  • Den gennemsnitlige belåningsgrad er på 43 %, hvilket er fornuftigt. Til sammenligning er den for ejerboliger godt 66 %. Altså noget højere. Hele 95 % af porteføljen af andelsboligforeninger hos Realkredit Danmark har en belåningsgrad på maksimalt 100, mens de sidste 5 % har en højere gæld end ejendommens værdi. Intet tyder derfor på, at der et generelt problem med, at andelsboligforeninger har gæld, der overstiger ejendommens værdi.
  • Foreninger med lav belåning er også dem, der afdrager mest på deres lån. Realkredit Danmark stiller dog spørgsmålstegn ved, om der er snusfornuft i at gå efter at blive gældsfri, når man i stedet kan sikre de nuværende andelshavere en lav boligydelse her og nu ved at vælge afdragsfrihed. For en potentiel køber vil det også være mere attraktivt at købe andelen billigere og hæfte for mere realkreditgæld via foreningen frem for en egen dyr bankgæld.
  • Afdragsfrihed er ikke nær så anvendt som blandt ejerboliger, hvor godt halvdelen af alle lån er med afdragsfrihed. 37 % af Realkredit Danmarks udlån til andelsboligforeninger er med afdragsfrihed, hvor det toppede for 5 år siden med 46 %.
  • 17 % af Realkredit Danmarks andelsboligforeninger har indenfor de seneste 12 måneder optaget nye lån – som hovedregel fastforrentet lån. Halvdelen af disse er konvertering af et eksisterende lån. I 44 % af tilfældene er der tale om tillægslån. Analysen konkluderer, at det er foreninger med en relativ lav belåningsgrad, der vælger at udnytte de lave renter til at optage nye tillægslån.

Få hele analysen på Realkredit Danmarks hjemmeside.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at tage fat i jeres ejendomsadministrator, hvis du ønsker en uddybning. Oversigt over medarbejdere

Kontakt jeres ejendomsadministrator

Har du spørgsmål vedr. Belåning i andelsboligforeninger? Kontakt ejendomsadministrator Ole Mortensen på tlf. 3328 0221 eller email :  om@vestadm.com

EJENDOMS- ADMINISTRATION

Leder du efter en professionel ejendomsadministrator? Vi har mere end 30 års erfaring med ejendomsadministration og byggestyring for andels- og ejerboligforeninger og gårdlaug.

KONTAKT OS

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os. Udfyld formularen og vores venlige og dygtige reception hjælper dig.

HOLD DIG OPDATERET

Her har du muligheden for at få værdifuld viden om ejendomsadministration af andels- og ejerboligforeninger. Vi vil hellere levere kvalitet end kvantitet til dig, så forvent ikke mere end 1-2 informationsemails om måneden.