BLIV KLOGERE ARTIKLER & TIPS

Andelsbolig som forældrekøb/familiekøb


AF Jakob Hallas-Møller , ADM. Ejendomsadministrator, HD(R)
Forældrekøb af andelslejligheder er ikke det mest udbredte, men det kan lade sig gøre

Andelsbolig som forældrekøb/familiekøb

De høje priser på ejerlejligheder gør, at flere kigger mod andelsboligmarkedet for at få en bolig med en god beliggenhed til en overkommelig pris. Som administrator af andelsboligforeninger ser vi en forhøjet efterspørgsel efter andelsboliger generelt, men også muligheden for at lave forældrekøb. Det er især op til studiestart i de større byer, at vi ser det. Det er dog ikke alle andelsboligforeninger, der tillader dette. Men sådan er det ikke hos fx Andelsboligforeningen Ordrupvej 35A-F i Charlottenlund. Her er der både mulighed for forældrekøb og familiekøb.

 

Hvad er familiekøb?

”Vi vil godt give flere unge mulighed for at flytte ind i vores forening. Det kan fx gøres ved, at forældrene køber andelen og fremlejer den til deres barn. Samtidig valgte vi at udvide begrebet ”forældrekøb”, så det også gælder den anden vej, hvor forældrene lejer andelsboligen af barnet", fortæller Charlotte Tine Hansen, der var forperson i foreningen, da reglen blev vedtaget.

Foreningen, der tæller 36 lejligheder, ligger i Charlottenlund og med kun ca. 20 min. i S-tog fra de fleste store uddannelsesinstitutioner, har den en attraktiv beliggenhed for studerende. Den har en del mindre 2 og 1,5 værelseslejligheder, der er velegnede som studieboliger eller til unge mennesker generelt. Derfor var det oplagt at gøre det nemmere at erhverve sig en af deres andelsboliger gennem det udvidede familiekøb.

 

Vedtægtsændringer

Selvom alle eller de fleste kan synes, at det er en god idé med forældre og/eller familiekøb, så skal formalia være på plads. Det krævede derfor for Andelsboligforeningen Ordrupvej 35A-F, at deres vedtægter blev ændret. Bestyrelsen fik i samarbejde med deres ejendomsadministrator skruet en ordlyd til en vedtægtsændring sammen, der blev godkendt på foreningens generalforsamling. Det gør sig i øvrigt gældende for alle foreninger, hvorfor vi opfordrer til at snakke med jeres administrator, hvis det er aktuelt.

Sammen med andelsboligforeningen Ordrupvej 35 A-F ændrede vi som ejendomsadministrator vedtægterne, så de kom til at lyde som følger:

  • §3 Medlemmer stk. 3

Som andelshaver kan endvidere med bestyrelsens godkendelse optages enhver, der erhverver andelsboligen som forældrekøb eller andet dokumenteret familieslægtskab (…)

  • §11. Fremleje stk. 4

En andelshaver der har erhvervet andelsboligen som forældrekøb, kan med bestyrelsens samtykke, fremleje andelsboligen til biologiske børn og adoptivbørn eller biologiske forældre og adoptivforældre på ubestemt tid.

”I praksis har vi endnu ikke haft nogen studerende, der har benyttet sig af muligheden. De studerende, vi har boende, ejer selv deres andelsbolig. Om den er finansieret af mor og far, eller andre familiemedlemmer, ved vi ikke, men nu foreligger muligheden,” slutter Charlotte Tine Hansen.

 

Mere om forældrekøb

Der er andre muligheder for at hjælpe i familien, fx at man låner pengene til vedkommende (ofte sit barn eller barnebarn), der så køber andelen selv. Læs mere om muligheder for at forældrefinansiere en andelsbolig her på Andelsportalen.

 

Kontakt jeres ejendomsadministrator

Har du spørgsmål vedr. forældrekøb? Kontakt din ejendomsadministrator på tlf. 3324 6126 eller email info@vestadm.com.

EJENDOMS- ADMINISTRATION

Leder du efter en professionel ejendomsadministrator? Vi har mere end 30 års erfaring med ejendomsadministration og byggestyring for andels- og ejerboligforeninger og gårdlaug.

KONTAKT OS

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os. Udfyld formularen og vores venlige og dygtige reception hjælper dig.

HOLD DIG OPDATERET

Her har du muligheden for at få værdifuld viden om ejendomsadministration af andels- og ejerboligforeninger. Vi vil hellere levere kvalitet end kvantitet til dig, så forvent ikke mere end 1-2 informationsemails om måneden.