BLIV KLOGERE ARTIKLER & TIPS

Vedtægter i ejer- og andelsboligforeninger


AF Timmy Lund , ADM. Administrationschef, Advokat
Har I styr på, hvor vigtige vedtægterne er? Læs med her

Vedtægter i ejer- og andelsboligforeninger

Uanset om det gælder en ejer- eller andelsboligforening, er vedtægterne ikke til at komme udenom. Vedtægterne regulerer alt det, der vedrører driften af foreningen og fungerer som et regelsæt, der skal efterleves af alle beboere.

Grundet vedtægternes store betydning er det som ejendomsadministrator derfor også vores opfordring, at både bestyrelsen og beboere altid tjekker vedtægterne ved spørgsmål. Men hvad skal vedtægterne indeholde? Hvad må man regulere? Hvordan vedtages vedtægterne? Vi har samlet nogle af de vigtigste oplysninger nedenfor.

 

Hvordan vedtages vedtægterne

Vedtægter og ændringer til vedtægter vedtages altid på enten den årlige generalforsamling eller på en ekstraordinær generalforsamling. Der er/skal være regler for både deltagelse af antal stemmeberettigede og hvilken andel, der skal stemme for et givent forslag for vedtagelse. Ved etablering af ny forening og dermed vedtagelse af helt nyt vedtægtsgrundlag kan man som ejerforening tage udgangspunkt i Erhvervsministeriets normalvedtægter og som andelsboligforening ABFs standardvedtægter (starter efter afsnit om ejerforeninger). Uanset, om man etablerer eller ændrer vedtægter, anbefaler vi, at dette gøres i samarbejde med en erfaren ejendomsadministrator. Der kan være mange ting, der spiller ind, men vigtigst af alt så skal det juridiske være på plads. Her har en erfaren ejendomsadministrator kompetencerne til at rådgive om, hvad der er juridisk korrekt og dermed kan være gældende i vedtægterne. Ejendomsadministrator har også med sin erfaring set det meste før og kan derfor komme med input til, hvordan andre andels- og ejerboligforeninger har gjort.

 

Vedtægternes indhold

Der er faktisk ikke nogle regler for, hvad vedtægterne skal indeholde. Det er derfor helt op til den enkelte forening, hvad der skal være gældende, så længe det vedtages med det aftalte flertal jf. ovenfor. Vi har nedenfor listet nogle af de punkter, vi som ejendomsadministrator mener, er væsentlige. Bemærk, at listen ikke er udtømmende.

 

Væsentlige

  • Hvordan og hvad hæfter man som medlem for?
  • Hvem kan optages i foreningen?
  • Hvad kræves der for at kunne foretage ændringer til vedtægter?
  • Boligudgift (for andelsboligforeninger)
  • Fællesudgifter (for ejerforeninger)
  • Regnskabspraksis
  • Sammensætning af bestyrelse
  • Krav til vedligeholdelse af foreningens fællesarelaer
  • Krav til vedligeholdelse af lejlighed

 

Andet

Specifikt for andelsboligforeninger

 

Kontakt jeres ejendomsadministrator

Har du spørgsmål vedr. vedtægter? Kontakt administrationschef og advokat Timmy Lund på tlf. 3324 6126 eller email info@vestadm.com.

EJENDOMS- ADMINISTRATION

Leder du efter en professionel ejendomsadministrator? Vi har mere end 30 års erfaring med ejendomsadministration og byggestyring for andels- og ejerboligforeninger og gårdlaug.

KONTAKT OS

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os. Udfyld formularen og vores venlige og dygtige reception hjælper dig.

HOLD DIG OPDATERET

Her har du muligheden for at få værdifuld viden om ejendomsadministration af andels- og ejerboligforeninger. Vi vil hellere levere kvalitet end kvantitet til dig, så forvent ikke mere end 1-2 informationsemails om måneden.